Trafik kazası geçirdikten sonra yasal süreci kolaylaştırmak

Trafik kazası geçirdikten sonra yasal süreci kolaylaştırmak

21 Temmuz 2023 0 Yazar: rumeysa sariarslan

Trafik kazası geçirdikten sonra yasal süreci kolaylaştırmak için yapılması gerekenler;

Günümüzde trafik kazaları özellikle İstanbul’da çok sık görülmektedir. Trafik kazası geçirmemiş birisi bu riski hiç hesaba katmaz fakat bir kere trafik kazası geçiren kişi artık bu olasılıktan haberdardır ve önlemini alır. Bu yazının amacı; trafik kazası geçiren birinin ağzından yapılması gerekenleri, diğer mağdurlara aktarmaktır.

Trafik kazası sonucu öncelik tabi ki, iyileşme sürecidir. Siz iyileşme sürecindeyken yakınlarınız da bu adımları kolaylıkla takip edebilir. Yaralanmalı trafik kazası geçirdiğinizde çeşitli haklarınız doğacaktır. Haklarınızı talep ederken kime güvenebilirsiniz, hangi evraklara dikkat etmelisiniz, hangi hukuki süreçlere hazırlıklı olmalısınız, bunlardan bahsedeceğiz.

Epikriz Raporu

Öncelikle hastaneye ulaştınız ve tedaviniz yapıldı. Hastaneden çıkarken size durumunuzu tıp dili ile anlatan imzalı kaşeli bir rapor hazırlamaktalar. Bu raporun adı, epikriz raporu ve hayati önem taşımaktadır. Yani kaza sonucu ölüm riskiniz var ve büyük ihtimalle devam ediyor, çünkü bir darbe aldınız ve komplikasyonlara açık bir durumdasınız. Eğer ölüm riskiniz varsa, doktorlar tedavi sırasında bunu beyan ettilerse, hatta size bununla ilgili evrak imzalattılarsa, bunu MUTLAKA EPİKRİZ RAPORUNA YAZDIRMALISINIZ. Eğer yazdırmazsanız sonradan alacağınız hiçbir rapor ya da beyan yargı sürecinde kazanın boyutları ile ilgili yeterli delil sağlamaz. Ayrıca çalışamaz durumda olup olmadığınıza ne kadar süre ile raporlu olduğunuza da dikkat edin.

Kaza Tutanağı

Trafik kazası sonrasında kaza mahalli başta olmak üzere; şikayetçi olduğunuzu ilk andan beri mutlaka beyan edin. Ambulansa alınırken trafik ekibi sorarsa davacı olduğunuzu belirtin ve kararlı olduğunuzu gösterin. Hastanede dikkat etmeniz gereken diğer bir önemli evrak hastane polisine vereceğiniz ilk beyanınızdır. Bu kaza tutanağında hatırlamadığınız kısımları yanlış anlatmamaya dikkat edin. Eğer şahit ya da kamera yoksa sizin beyanınız hakkınızı arayabilmeniz için tutarlı olmalıdır. Yavuz hırsız ev sahibini bastırırmış misali, bütün suçu karşıdakine atmak sizi mağdur göstermez. Trafik kurallarına uymak sizi mağdur gösterir. Konuyu trafik ışığı, geçiş hakkı, yaya yolu gibi yasal jargondan anlatabilirseniz, hem haklı hem de hakları konusunda bilinçli bir vatandaş olduğunuzu göstermiş olursunuz. Bu da karşı tarafın davadaki tutumunu ve hakimin tutumunu olumlu yönde etkiler.

Avukat Bulmak

Gelelim süreç boyunca sizi temsil edecek kişi ya da kişilere. Siz daha hastaneden çıkmadan ya da çıkar çıkmaz size ulaşmaya çalışan komisyoncu şirketler olacaktır. Daha eş dost durumunuzu öğrenmeden, numaranızı bulup çok geçmiş olsun dileklerini iletmek için sıraya girerler. Bunlar trafik kazalarında hasar komisyonu üzerinden gelir elde eden aracı şirketlerdir. İçlerinde iyi olanlar da vardır muhakkak ama hiç birinin kadrosu avukatlardan oluşmamaktadır. Ve çoğunluğu iş süreçlerini bilmeyen, süreçte çıkabilecek sorunlara hazırlıklı olmayan ve sizin için evrak toplayıp dosya oluşturamayacak kimselerdir. Doğal olarak kendilerini ön plana çıkarmak ve profesyonel görünmek için pazarlama tekniklerini kullanırlar.

Size haklarınızı en hızlı kendilerinin temin edebileceğini, herkesin kendilerinden çok memnun olduğunu ve çok büyük bir şirket olduklarını söyleyebilirler. Bütün işlemleri kendileri halledeceğini ve işlemler sırasında ulaşım da dahil tüm sorunlarınızı çözeceklerini beyan ederler. En cezbedici nokta ise sizden para istemezler. Tüm masrafları biz karşılayacağız, size ödenecek tutarın %30’unu almak karşılığında şu evrakı imzalayınız derler.

Trafik Kazası Endüstrisi

Trafik kazası geçirmiş mağdur kimse için, görünüşte alın teri ile para kazanmaktadırlar ve cazip görünebilirler. Ancak bu kişiler bu işi endüstri haline getirmiştir. Yani sizin ağrınız, sızınız onlara işlemez. Her gün onlarca mağdurla görüşüp mümkün olan en fazla dosyayı almak isterler. Çünkü evraklar, süreç, haklılık aşağı yukarı aynıdır ve her dosyanın ortalama getirisi bellidir. Kaç dosya alabilirlerse o kadar çok para kazanacaklardır. Dolayısıyla sizinle anlaştıktan sonra bir daha ortalarda görünmezler. Telefonlarınıza çıkmazlar. Hatta bazen cenazeleri olur, bazen hastadırlar, aileleri kaza geçirir. Bu gibi bahanelerle sizin kazazede ruh halinizden istifade ederler. Amaç sizi oyalayıp sürecin kendiliğinden sonuca bağlanmasını sağlamaktır.

Trafik kazasından sonra mutlaka çevrenizde tanıdık bildik avukatlara süreci danışın, dosyayla ilgilenip ilgilenmeyecekleri sorun. İlgilenenlerin size karşı şeffaf olup olmadığını ölçüp tartın. Hukuki süreci ve yasaları internette araştırın. Bu yazı okuyorsanız bunu yapmışsınız demektir. Bu biraz yorucu bir süreç olabilir, maddi açıdan da harcamalara sebep olabilir ama mutlaka güvenilir hukuki tavsiyeye ulaşın. Ve şunu unutmayın trafik kazasında evraklarınız tamsa, çıkacak karar aşağı yukarı bellidir. Avukatınız çok bir şey değiştiremez. Bu yüzden genç ama size karşı daha dürüst ve aydınlatıcı hukuki bilgiler paylaşan bir avukatla anlaşın. Biz hallederiz, geçen davadan iki milyon aldık, sizinkinden 3 milyon alırız, bir seneye sonuçlanır vs. gibi mahalle ağzı ile konuşan insanlardan avukat da olsalar uzak durun.

Noter

Trafik kazası sonrası dava açmak için avukatınızı buldunuz, noterden vekaletname vereceksiniz. Noterler de size yardımcı olacaktır. Vekalet verdiğiniz kişiyi mutlaka sorun. Birden fazla kişiye mi vekalet veriyorsunuz, sadece anlaştığınız kişiye mi vekalet veriyorsunuz? Eğer bunlar benim ekibim diyerek birden fazla kişiye vekalet verdiriyorsa bu işten şüphelenebilirsiniz. Hem noter masrafları artacaktır hem de dosyanız muhtemelen tek elden takip edilmeyecektir.

Çok kurumsal bir firmada sorun olmayabilir ama bu kurumsal firmayı çok iyi araştırmış olmalısınız. Çünkü komisyoncu şirketler genellikle farklı şehirlerde, farklı barolara kayıtlı avukatlara vekalet verdirebiliyor. Bunlar da kendi taşeron avukatlık ofislerine işlemleri yaptırıyor ve siz dosyanızla ilgili doğru bilgiye asla ulaşamayabiliyorsunuz. Tabiri caizse kuyruğun kuyruğunun kuyruğu bir yerlerde sizin haklarınızı savunuyor. Bir evrak eksik olduğunda bunun bilgisinin size gelmesi üç ayı bulabiliyor. Bu da süreci çok yavaşlatıyor.

Emniyet Dosyası

Trafik kazası sonucu hastanede ilk beyanınızı verdiniz ve polis memuru tutanağınızı tuttu. Şimdi gelelim sonrasına. Öncelikle sizin için suçu kesinleştiren bir emniyet dosyası hazırlanacak. Bu da kaza mahalline yakın karakoldaki polis memurlarının işi. Zaten hastaneye de onlar gelip beyanınızı alıyor. Sizin işlemlerinizi kaydeden ve şüpheliyi teşhis eden, kaçtıysa zabıt tutan da bu karakol oluyor. Dosyanız ne kadar çabuk tamamlanırsa dosyanız adliyeye o kadar hızlı intikal eder ve ceza davası açılır. Ceza davası açılıp sonuçlanmadan maddi kaybınız da belirlenemez. Bu sebeple karakola en azından haftada bir uğrayıp süreci yakından takip etmek iyi olacaktır.

Olayı gören kameraların incelenmesi, olaya karışan ya da şahit olan araçlarda kamera varsa bunların araştırılması çok önemlidir. Bu süreçleri takip etmek sizin vatandaş ola4ak hakkınızdır. Eğer karakola gidemezseniz, trafik kazasının mağduruyum ve süreçle ilgili bilgi istiyorum diyerek mail yoluyla da bilgi talep edebilirsiniz. Dosyanız tamamlandığında son olarak adliyeye geçmesi ve e-devlet sistemine girilmesi bir-bir buçuk ayı bulacaktır. Bu süreçler çok sabır isteyen ve tek başına atlatılamayacak kadar girift hale gelebilir.

Adliye süreci

Trafik kazası geçirdiniz, sağlık ve trafik evraklarınızı tamamladınız, dosyanız adliyeye intikal etti. Artık biraz rahatlayabilirsiniz. Süreç hızlanmayacak ama esas önemli kısmı atlattınız. Unutmayın yaralamalı trafik kazasında haklarınızı almak için on yıl gibi bir süreniz var. Ne demişler, geç olsun da güç olmasın. Bu iş güç de ama neyseJ Eğer sizi temsil edecek güvenilir ve düzenli bilgi veren bir avukatınız da varsa, iyileşme sürecinize odaklanabilirsiniz.

Ceza davanız, üç-altı ay arası sonuçlanacak. Eğer adli tatile ya da yoğunluğa gelirse artabilir. Dosyanız bir trafik bilirkişisi tarafından incelenecek, bir haklılık oranı tespit edilecek. Bu haklılık oranı ilk önemli tazminatınızı belirlemede ilk önemli rakamdır. Ayrıca adli tıp da dosyalarınızı inceler ve durumunuzda değişiklik varsa dosyaya rapor ekleyebilirsiniz. Sonuç olarak müşteki, sehven yaralamadan küçük bir ceza alır. Bu konuyu avukatınızla görüşüp bu cezaya itiraz edebilirsiniz.

Heyet Raporu

Diğer taraftan mağluriyet oranınızın belirlenmesi için, kazanın altıncı ayında ve-veya mağduriyetiniz devam ediyorsa (sağlık sorunlarınız devam ediyorsa), on ikinci ayda heyete girersiniz ve heyet raporu alırsınız. Bu rapor ve diğer evraklarla birlikte kazada müştekinin kullandığı aracın trafik poliçesini yaptırdığı sigorta şirketine mağduriyetinizin giderilmesi için başvurursunuz. Eğer uzlaşma sağlanamazsa ve-veya hasar büyükse, sigorta şirketi ödeme yapmaya yanaşmıyorsa konuyu tahkim mahkemesine taşırsınız. Ve tahkim mahkemesi trafik kazası sonucu sigorta şirketine karşı son karar mercidir.

Tahkim Mahkemesi

Trafik kazalarında, sigorta şirketi, tahkim mahkemesinin belirlediği hasar bedelini size ödemek zorundadır. Her trafik poliçesinin hasar durumlarında ödeyebileceği tutarların belli üst sınırları vardır. Ve bu sınırlar poliçenin yapıldığı yılda belirlenen tutarlardır. Yani enflasyona endeksli değildir. Fakat tahkim mahkemesi değerlendirmesini güncel ekonomik duruma göre yapar. Eğer hasarınız poliçe bedelini aşıyorsa, sigorta şirketinden ödeyebileceği üst limit tutarındaki ödemeyi alırsınız. Geri kalan meblağ için ise müştekiye (kusurlu olan karşı tarafa) mağduriyetiniz karşılığı maddi tazminat davası açarsınız. Bu davada avukatınızın sizi iyi temsil edebilmesi önemlidir. Temel amaç, sizin kazadan sonra çalışamaz durumda ve bakıma muhtaç olduğunuz için gelişen maddi kayıplarınızı temin etmektir.

Manevi Tazminat

Trafik kazası geçirdiniz ve son olarak size çarpan dikkatsiz, kusurlu kişiye manevi tazminat davası açabilirsiniz. Hakime Hanım, benim güzel güzel yolunda giden bir hayatım vardı, bu şahıs geldi, her şeyimi bozdu, diyebilirsiniz;) İşin şakası ama bu noktaya kadar geldiyseniz sizleri tebrik ederiz. Manevi tazminatta esas ise, kişiyi zenginleştirmeyecek bir miktar olmasıdır. Yani öyle kendi kendinize biçtiğiniz yüksek değer değil, avukatınızla bu hususu göz önünde bulundurarak kararlaştırdığınız değer daha makul olacaktır.

Özetlersek; Takip Etmeniz Gerekenler

  1. Epikriz raporu
  2. Şikayetçi beyanı-ilk tutanak
  3. Karakoldaki dosyanın takibi
  4. Avukat bulma
  5. Tedavi süreci heyet raporları

Önemli Evraklar;

Mağluliyet oranı(heyet raporu), haklılık oranı(bilirkişi raporu), iş kaybı, maddi kayıplarınızı belgeleyen evraklar.

Trafik mağdurlarına elimizden geldiğince süreci anlatmaya çalıştık. Uzun bir yazı oldu ama kah bilgilendirdik, kah yine bilgilendirdik. Zaman zaman yazıyı güncelleyerek eksik taraflara ekleme yapılacaktır. Sizler de kendi kaza deneyimlerinizi ve süreçte eksik gördüğünüz yerlerdeki açıklamaları yorumlara yazabilirsiniz. Böylece yazıyı okuyan mağdurlara sizlerin de faydası dokunmuş olacaktır. Özellikle brokratik süreçler, evrak toplama ve avukat bulma süreçleri için ne kadar çok deneyim paylaşılırsa o kadar iyidir.

Son olarak dileriz kimsenin başına böyle vahi bir kaza gelmesin ve bu bilgileri arattırmak zorunda kalmasın. Geldiyse de bir an önce iyileşsin, sağlığına ve eski neşesine kavuşsun. Başka bir yazıda görüşmek dileğiyle, sağlıcakla kalın.